Opas: Näin lentoyhtiöt toimivat koronakriisissä

Huhtikuuta 2020

 

Koronavirustilanne etenee nopeasti, ja monet lentoyhtiöt ovat saaneen kovan iskun laskeneen kysynnän vuoksi. Tämän seurauksena lentoyhtiöt ovat joutuneet perumaan lentoja ja ilmoituksia siitä, mitkä lennot on peruttu, päivitetään jatkuvasti. Tässä saat viimeisimmät tiedot eri lentoyhtiöiden toimista – mitä lentoja lennetään yhä ja mitä ei – sekä neuvoja siihen, kuinka saat lentolippusi hinnan takaisin, jos oma lentosi on peruttujen joukossa.

 

 

American Airlines

Amerikkalainen lentoyhtiö on ilmoittanut vähentävänsä kansainvälisiä lentojaan 75 prosenttia alkaen ajanjaksolla 16.maaliskuuta - 6.toukokuuta. American Airlines on toistaiseksi keskeyttänyt kaikki lentonsa Aasiaan poikkeuksena kolme viikoittaista lentoa Dallasista ( DFW) Tokioon (NRT).

Koronaviruksen takia lentoyhtiö on poistanut lentolippujensa muutosmaksun 30.huhtikuuta saakka niiltä matkustajilta, jotka ovat ostaneet lippunsa ennen 1.maaliskuuta. Tarjous koskee kaikkia lentoyhtiön lentoja ja matkustajilla on oikeus muuttaa lentoaan aina vuoden 2020 loppuun asti. Lue lisää tästä

 

 

British Airways

British Airways on ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki lennot lentokentältä London City Airport 23. maaliskuuta ja 4.huhtikuuta välisenä aikana. Matkustajat, joilla oli lento tälle ajalle kyseiseltä lentokentältä, voivat muuttaa lentonsa lähtemään lentokentiltä  London Heathrow tai London Gatwick. Tämän lisäksi lentoyhtiö on keskeyttänyt kaikki lentonsa Kiinaan sekä sulkenut varausten teon Lontoon ja New Yorkin ( JFK ) 24. maaliskuuta ja 1.syyskuuta välillä.

Jos matkustaja haluaa muuttaa lentoaan, ei British Airways peri muutosmaksua mikäli  alkuperäisen lennon lähtöpäivä osuu 3.maaliskuuta ja 31.toukokuuta välille. Matkustaja voi myös valita lentolippunsa hinnan palautetuksi lahjakortin muodossa, jos voimassaolevan varauksen lähtöpäivä on viimeistään 31.toukokuuta. Lue lisää British Airwaysin ehdoista täältä

 

 

EasyJet

Vähenneen kysynnän vuoksi Easyjet, monien muiden lentoyhtiöiden tavoin, on perunut koko joukon lentoja etupäässä Italiasta / Italiaan.

23.maaliskuuta lähtien lentoyhtiö on poistanut muutosmaksun kaikista verkon kautta varatuista lennoistaan.  Easyjet ilmoittaa, että matkustajat voivat peruutustilanteessa valita lennolleen uuden lähtöpäivän tai saada lentolippunsa hinnan palautetuksi.

Lue lisää Easyjetin kotisivulta tästä

 

 

Emirates

Yksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä, Emirates, on ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki lentonsa alkaen 25.maaliskuuta.

Tämä on seuraus viranomaisten päätöksestä kieltää kaikki Arabiemiraateitteihin tulevat ja sieltä lähtevät seuraavien kahden viikon ajaksi. Kielto koskee myös välilaskuja. Lentoyhtiö tarjoaa kaikille matkustajille, joita peruutukset koskevat, uuden lennon tai mahdollisuuden saada lentolipusta maksamansa rahat takaisin käteisen tai lahjakortin muodossa. Lue lisää lentoyhtiön kotisivulta tästä

 

 

Finnair

Finnair ilmoittaa lehdistötiedotteessaan, että 1. huhtikuuta alkaen se leikkaa lennoistaan 90 prosenttia. Lentoyhtiö on jo perunut 1 500 - 2 000 lentoa viimeisten kahden viikon aikana, ja leikkaukset jatkuvat siihen saakka, kunnes koronavirustilanne on kehittynyt parempaan suuntaan. Huhtikuun ensimmäisestä päivästä alkaen Finnair operoi vain noin 20 reittiä. 

Finnair on poistanut lipuistaan muutosmaksun, mikä tarkoittaa, että lennon voi vaihtaa maksutta myöhempään ajankohtaan aina 20. marraskuuta 2020 saakka. Tämä koskee voimassaolevia varauksia sekä uusia varauksia, jotka on ostettu ennen 30.huhtikuuta 2020. Lentoyhtiö on lentojen peruuntumisesta suoraan yhteydessä asiakkaisiinsa tekstiviestitse. Voit lukea lisää Finnairin kotisivuilta

 

 

JetBlue

JetBlue vähentää lentojensa määrää 40 prosenttia huhti-ja toukokuussa, ja ilmoittaa samalla, että odotettavissa on lisää lentojen peruutuksia myös kesä-heinäkuussa.

Lentoyhtiö on muuttanut peruutuksia ja lentojen muutoksia koskevia ehtojaan ja poistanut peruutus -/ muutosmaksut kaikilta lennoilta, jotka on ostettu ennen 6.maaliskuuta ja kaikista niistä uusista varauksista, jotka tapahtuvat 6.maaliskuuta ja 31.maaliskuuta välisenä aikana. Uuden lennon takaraja on 6.syyskuuta 2020.  Lue lisää JetBluen peruutuksia ja muutoksia koskevista säännöistä tästä

 

 

KLM

KLM on maaliskuun lopussa keskeyttänyt lentonsa kahdeksi kuukaudeksi seuraaviin kohteisiin: Washington, San Fransisco, Houston, Las Vegas, Miami, Minneapolis, Montreal, Vancouver, Cape Town, Mumbai, Kilimanjaro/Dar es Salaam ja Rio de Janeiro.

KLM sallii monen muun lentoyhtiön tavoin, että lentolippua voi muuttaa ilman maksua. KLM ilmoittaa, että uudet säännöt koskevat matkustajia, jotka ovat ostaneet lentolippunsa ennen viimeistään 31.maaliskuuta ja uuden lennon ollessa viimeistään 31.toukokuuta. Matkustajan tulee itse maksaa mahdollinen hintaero alkuperäisen ja uuden lentolipun välillä. Lentonsa peruville matkustajille KLM tarjoaa lentolipun hintaa lahjakortin muodossa. Muistathan, että sinulla on oikeus saa lentolippusi hinta takaisinmaksetuksi, jos lentoyhtiö peruu lentosi. Lue lisää KLM:n lentosuunnitelmista tästä

 

 

Lufthansa

Lufthansa on yksi niistä lentoyhtiöistä, jotka ovat vähentäneet lentojaan huomattavasti. Lentoyhtiön mukaan se vähentää lentojaan jopa 50 prosenttia tulevina viikkoina ja tämä koskee myös muita saman verkoston lentoyhtiöitä kuten Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines og Air Dolomiti. Vielä on epäselvää, mitkä lentoreitit tullaan lopettamaan.

Tämän lisäksi Lufthansa on ilmoittanut, ettei se peri muutosmaksuja uusista lennoista, jotka ostetaan viimeistään 31.maaliskuuta. Lentonsa voi vaihtaa maksutta mille tahansa päivälle aina 31.joulukuuta 2020 saakka. Samat säännöt koskevat olemassa olevia varauksia, jotka on ostettu ennen 5.maaliskuuta ja joiden lähtöpäivä on viimeistään 30.huhtikuuta. Lue lisää Lufthansan kotisivuilta tästä

 

 

Norwegian

Norwegian on jo perunut yli 4 500 lentoa, ja yhtiö ilmoittaa, että se tulee lakkauttamaan 85 prosenttia kaikista lennoistaan lähiaikoina. Samanaikaisesti se lomauttaa työntekijöistään 90 prosenttia. 21.maaliskuuta alkaen Norwegian lentää vain harvoja reittejä, lähinnä kotimaanlentoja Norjassa sekä pohjoismaisten pääkaupunkien välillä. Kaikki mannertenväliset lennot on peruttu. Uusi reittiohjelma on voimassa tällä hetkellä 17.huhtikuuta saakka.

Myös Norwegian tarjoaa poikkeuksellisesti ilmaista muutosmahdollisuutta kaikille voimassaoleville varauksille. Lentoyhtiö ilmoittaa lisäksi, että matkustajat jotka haluavat itse perua matkansa, voivat saada lentonsa hinnan palautetuksi lentopisteiden muodossa. Jos Norwegian peruu lentosi, sinulla on oikeus saada koko lentolippusi hinta palautetuksi. Lue lisää Norwegianin kotisivulta tästä

 

Ryanair

Ryanair ilmoitti 25.maaliskuuta, että 90 prosenttia sen lennoista pidetään maassa  lähiviikkojen ajaksi. Matkustajat, joiden lento on peruttu, tulevat saamaan ilmoituksen sähköpostitse tai tekstiviestillä ja he voivat valita lentolipun hinnan palautuksen, uudelleenreitityksen ja uuden lähtöpäivän välillä. Saat katsauksen lennettävistä reiteistä Ryanairin kotisivuilta.

 

 

SAS

SAS on sulkenut useimmat reiteistään lukuun ottamatta kotimaanlentoja sekä lentoja pohjoismaisten pääkaupunkien välillä – tosin nämäkin rajoitetulla reittisuunnitelmalla. SAS operoi yhä muutamilla lennoilla Kööpenhaminasta Tokioon.

SAS tarjoaa lipun muutosta ilmaiseksi, mikäli lentolippu on ostettu ennen 12.maaliskuuta 2020 ja mikäli alkuperäisen lennon lähtöpäivä oli viimeistään 30.huhtikuuta 2020. Uuden matkapäivän takarajana on 28.helmikuuta 2021. Uuden lennon tulee olla samaan kohteeseen kuin alkuperäisen, ja jos uusi lento on alkuperäistä kalliimpi, matkustaja maksaa hintaeron. 

Jos haluat itse perua lentosi, SAS tarjoaa lentolippusi hinnan suuruista lahjakorttia.  Voit myös saada rahasi takaisin, jos SAS peruu lentosi. Lue lisää lentoyhtiön SAS muutos-ja peruutussäännöistä tästä

 

 

United Airlines

Amerikkalainen lentoyhtiö, United Airlines, on ilmoittanut keskeyttävänsä 90 prosenttia kansainvälisistä lennoistaan ja 42 prosenttia lennoistaan USA:ssa ja Kanadassa. Kaikki matkustajat, joiden lennon lähtöpäivä on viimeistään 30. huhtikuuta, voivat maksutta muuttaa lentoaan myöhempään ajankohtaan. Uusien varausten, jotka on tehty 3.maaliskuuta ja 31.maaliskuuta välisenä aikana, lähtöpäivää ja aikaa voi muuttaa niin ikään ilmaiseksi vuoden ajan alkuperäisestä lähdöstä. Lue lisää United Airlinesin peruutuksista täältä

 

 

Qatar Airlines

Qatar Airlines jatkaa kansainvälisten reittiensä lentämistä ja matkustajat voivat yhä lentää sen siivin, ottaen huomioon jatkolentojensa mahdolliset rajoitukset. 

Qatar Airlines kuuluu niihin lentoyhtiöihin, joilla on hyvin joustavat peruutusehdot. Se tarjoaa kaikille matkustajilleen mahdollisuutta muuttaa lentoa myöhemmäksi tai vaihtaa lentolippunsa lahjakortiksi, jonka voimassaolo on yksi vuosi. Tämä koskee kaikkia reittejä ja sekä olemassa olevia että uusia varauksia joiden lähtöpäivä on viimeistään 30.syyskuuta 2020.

Jos matkustaja haluaa muuttaa varausaan, tämä tulee tehdä viimeistään kolme päivää ennen alkuperäistä lähtöpäivää. Lue lisää Qatarin peruutusehdoista tästä

 

Milloin lennot jatkuvat normaalisti?

Kun iso osa lentoreiteistä on peruttu, sekä matkustajat että lentoyhtiöt miettivät,  milloin lentojen voi odottaa jatkuvan entiseen tapaan. Valitettavasti vastausta kysymyksen ei tiedä kukaan.

Hallitukset tekevät parhaillaan kovasti töitä jarruttaaksen COVID-19- viruksen leviämistä eikä muutosta vallitsevaan tilanteeseen voine odottaa ennen kuin viruksen tartuntakäyrät kääntyvät selvään laskuun, rajat avataan ja matkarajoituksia aletaan poistaa. Siihen saakka suosittelemme matkustajia pitämään huolen itsestään ja toisistaan sekä seuraamaan Ulkoministeriön ohjeistuksia ennen matkalleähtöä.

 

Autamme sinua saamaan rahat takaisin

Jos lentosi on peruttu, autamme sinua mielellämme vaatimaan lentolippusi sekä mahdollisten muiden ylimääräisten kulujen takaisinmaksua. Tee hakemus helposti kotisivullamme, ja osaava tiimimme arvioi, voimmeko auttaa sinua.  

 

Onko lentosi peruttu?

Jos lentosi on peruttu koronavirustilanteen takia, sinulla ei valitettavasti ole oikeutta EU-säädöksen 261/2004 mukaiseen vakiokorvaukseen. Sinulla on kuitenkin oikeus vaatia maksamiesi lentolippujen täyttä hinnan palautusta. Peruutetutlennot.fi auttaa mielellään sinua vaatimaan korvausta sekä lentolipusta että ylimääräisistä kuluista, joita sinulle on aiheutunut jäätyäsi jumiin ulkomaille. Tee hakemus kotisivullamme, jotta voimme tarkemmin tutustua tapaukseesi ja auttaa sinua mahdollisuuksien mukaan. 

 

Lue lisää

 

Lento perutto koronaviruksen takia?

OPAS: Näin lentoyhtiöt toimivat koronakriisissä